Pedagogisk debatt hos Saco studentråd

På sitt medlemsråd den 20 februari diskuterade den fackliga studentorganisationen Saco studentråd pedagogiken i den högre utbildningen. Klara Bolander Laksov, forskare i högskolepedagogik från Stockholms Universitet, inledde med att berätta om högskolepedagogik från ett vetenskapligt perspektiv, och vad vi vet om hur pedagogiken kan stärkas. Därefter diskuterade hon tillsammans med Mikaela Almerud (Svenskt Näringsliv), Anna Johansson (Ericson) och Johan Alvfors (SFS) den pedagogiska utvecklingen i högskolan.

Trots olika perspektiv på högskolans syfte, var alla debattörer överens om att högskolans undervisning måste utvecklas och studenternas lärande sättas i centrum. SFS välkomnar särskilt att Svenskt Näringsliv nu stöder arbetet för pedagogisk utveckling. Oavsett vad vi vill förändra i högskolan, måste vi förändra förutsättningarna för studenters lärande.

Från SFS perspektiv är det roligt att en studentfacklig organisation visar att pedagogisk utveckling är viktigt. Det var tydligt att deltagarna blev inspirerade och fick goda verktyg att hjälpa till i arbetet för en bättre undervisning i högskolan.

unnamed2